- паствити
- (да) паса.
Църковнославянски речник. Павел Николов. 2015.
Църковнославянски речник. Павел Николов. 2015.
паствити — ПАСТВ|ИТИ (23), ЛЮ, ИТЬ гл. 1.Пасти (стадо): Имыи работѹ. ѥже напа˫ати и паствити в селѣ твоѥмь овцѣ можеть имѣти работѹ. творить в немь и кѹщѹ. (βόσκειν) КР 1284, 322а; Бѣ чл҃вкъ б҃атъ имѣ˫а ѡвъць стадо много. к нимъ же приставиша пастѹхы. добрѣ … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
ПАСТИ — ПАСТИ, пасывать что, припасать, готовить, держа в запасе, про нужду, напору, впору. Паси денежки на срок. Паси вино к празднику. Не паси дела, паси хлеба (т. е. дела в запас не покидай). Дети отца бьют, на себя запас пасут. Пасеное словцо за… … Толковый словарь Даля
за — (17) А. Предлог с вин. пад. 1. При указании на цель действия ради кого (чего), в защиту кого (чего) совершается действие: (Игорь) наведе своя храбрыя плъкы на землю Половѣцькую за землю Руськую. 5. Бориса же Вячеславлича слава на судъ приведе, и… … Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"
лисица — (1): Влъци грозу въсрожатъ по яругамъ; орли клектомъ на кости звѣри зовутъ; лисици брешутъ на чръленыя щиты. 9 10. И глагола ему Иисус: Лисиця ложа имуть, и пътиця небесьскыя гнѣзда, а сынъ чловѣчьскыи не имать, къде главы подъклонити. Остр. ев … Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"
въходъ — ВЪХОД|Ъ (122), А с. 1.Вход, приход (действие): свѣтьлоѥ же ˫ако подобаше ѿ всѣхъ ѹлѹчивъ сърѣтениѥ. свѣтьлѣишѹ же паче ѿ пьрвонастольника и ѿ самоѥ ц(с)рце въхода ѹполѹчи чьсти. (τῆς εἰσοδίου) ЖФСт XII, 71 об.; ˫Ако не подобаѥть попомъ прѣжде… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
высити — ВЫ|СИТИ (7*), ШОУ, СИТЬ гл. 1. Возвышать: како неѡсуженоѥ послушаниѥ. высить васъ. (ἀνυψοῖ) ФСт XIV, 116в; Держима разумѣютсѩ пребывающа и высѩща д҃шю а реку добродѣтелми. иже и нрави гл҃ютьсѩ. ГБ XIV, 83б; не въсхощѣте повелѣвати. ни паствити… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
гоусарь — ГОУСАР|Ь (7), Ѧ с. Тот, кто пасет гусей: бѣ дѣтище малъ сиротою именемь гусарь. ибо егда наимашесѩ паствити гуси. ПрЮр XIV, 35г; и гл҃а ему. что се твориши гусарю пиша по пѣску. Там же, 36а; тогда иоанъ вьземъ трость и чернило. написа грамоту… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
гоусь — ГОУС|Ь (8*), И с. Гусь; гусятина: брашьно много и || различьно. тетерѩ. гѹси. жеравие. рѩбі. СбТр ХІI/ХІІІ, 3 об.–4; ты же ѩси тетерѩ гѹси рѩби кѹры. Там же, 15 об.; а за гѹсь ·л҃· кѹнъ. а за лебедь ·л҃· кѹнъ. РПр сп. 1280, 625а; то же РПрМус сп … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
наиматисѧ — НАИМА|ТИСѦ (3*), ЮСѦ, ѤТЬСѦ гл. Наниматься для выполнения какой л. работы: наимашесѧ на дивную ту страду Пр 1383, 47а; и не може ѥго принуди(т). ити в пу(с)ню. пребы же с нимь въ мирѣ. и дѣласта оба наимаючасѧ. имже кормитисѧ. Там же, 152г; бѣ… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)
наимитъ — НАИМИТ|Ъ (14), А с. 1.Нанятый работник: на˫аша наимиты. возити мьртвьцѧ из города. ЛН XIII–XIV, 12 об. (1128); у пюхтино коробѣѧ то в погии у наимита бѣлка ГрБ № 403, XIV; [в монастырях] бра(т)˫а ѥдини празнѹють. а наимиты дѣлають ПНЧ XIV, 197в;… … Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)